Updaters, procesoptimalisatie en QRM

Slimme oplossingen voor productiebedrijven

QRM implementeren.

10 tips voor projectmanagement.

QRM implementeren in tien stappen

QRM implementeren.. hoe doe je dat? En waar liggen kansen op flinke verbetering? Hoe borg je dat? Hoe zorg je ervoor dat iedereen uiteindelijk optimaal gedijt? We hebben 10 praktische tips voor je op een rijtje gezet om QRM beter te implementeren. Onze 1e tip? Zorg voor een goede project management tool.

Praktische tips van Updaters:

 


1. Zorg voor een goede projectmanagement tool.
Gebruik niet een simpele Excel spreadsheet om een project te managen. Een goede tool kan:

  • De activiteiten met elkaar verbinden: als één activiteit opschuift gaan de andere activiteiten mee;
  • Laat de activiteiten op het kritische pad zien;
  • Geeft de mijlpalen per project aan;
  • Kan de resources aan de activiteiten koppelen én berekenen de benutting van de resources (overbezetting tijdig in kaart brengen).

2. Maak een risico-inventarisatie
Begin daarna met een risico-inventarisatie op de gevraagde specificaties. Denk aan de productiemethoden (kijk naar nieuwe methoden), resources, toeleveranciers. Maak een plan B als het risico hoog is. Houd de risico-inventarisatie up-to-date gedurende het project.

3. Bepaal de grenzen, randvoorwaarden, criteria en communicatiekanalen;
Wie wordt door wie bij overschrijding geïnformeerd?!

4. Geef informatie van de opdrachtgever door aan belangstellenden;
Laat de voortgang zien, visueel management, planning aan de muur, meld tijdig de knelpunten en de risico’s.

5. Niet teveel projecten per projectleider;
Per project zijn er ‘kriskras door elkaar vragen’, die de projectleider allemaal moet beantwoorden en elke keer is hij uit zijn concentratie. Advies: maximaal 2 projecten per leider.

“Het ultieme doel: de keten van bestelling tot aflevering zo snel mogelijk maken”

6. Draag de projecten aan de projectleider over als er capaciteit is;
Het heeft geen zin een project over te dragen dat vervolgens op de stapel komt te liggen. Houd het project maar bij sales: de klant kan dan nog wijzigen zonder consequenties later in het traject. Ook hier kan dan worden toegepast: 1 project klaar = 1 project erin.

7. Begeleid de overdracht van het project; 
Sales draagt over naar de projectleider; projectleider naar werkvoorbereiding en werkvoorbereiding naar productie. Doe dit volgens een vast protocol en kijk of de overdracht kan worden gecombineerd, zodat alles maar 1 keer verteld hoeft te worden.

8. Kick-off meeting met het team;
Sales vertelt wat er verkocht is en welke eisen de klant stelt. Vertel duidelijk wat de klant belangrijk vindt.

9. Maak een inschatting van de tijd die het project nodig heeft en plan deze tijd in: capaciteit;

10. Na afronding van het project neem je tijd voor een korte evaluatie.
Bespreek de gemaakte uren, de wijzigingen en de mee- en tegenvallers. Dit is belangrijke data om de komende projecten je voordeel van te doen.

 

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste tips bij het implementeren van Quick Response Manufacturing. Zoals je gemerkt hebt stelt QRM de nodige eisen aan de bedrijfsvoering van een onderneming. Het ultieme doel van QRM is de hele keten, vanaf de bestelling tot en met de aflevering, zo snel mogelijk te maken. Het bedrijf dient daarvoor dan beslist anders ingericht te worden.

Updaters helpt jou daarbij. Neemt het voortouw. Houdt in beginsel de regie. Updaters laat je kijken naar de projecten binnen je bedrijf. Meer weten over QRM en de beste manier om het in de organisatie te implementeren? Stuur jouw berichtje naar info@updaters.nl en we nemen snel contact met je op.

personeelstekorten

Het verhaal achter QRM

De verbeterstrategie van QRM is uit noodzaak ontstaan

De grondslag van QRM ligt in de Lean Manufacturing, vaak toegepast bij bedrijven die grote series van min of meer standaard producten maken. Een van de eerste bedrijven die aan de slag ging met het QRM-systeem was het Japanse automerk Toyota. Na de Tweede Wereldoorlog zat het bedrijf aan de rand van faillissement en moest de autoproductie uitwijken naar de enige beschikbare fabriekshal. Door het gebrek aan ruimte was men genoodzaakt om de auto’s per stuk te leveren, ook wel de one piece flow genoemd, en werden overbodige werkzaamheden of handelingen geschrapt. Dit is de basis van het gedachtegoed van QRM geworden.