Praten over procesverbetering óf simpelweg doen?

Praten over procesverbetering óf simpelweg doen

Zeg het maar… Wil jij lagere productiekosten, een betere klantenservice en/ of een kortere levertijd verwezenlijken? Streef je een hogere productkwaliteit na of een snellere introductie van nieuwe producten? Of wil je de foutscore in jouw productieproces reduceren dan wel zelfs compleet elimineren? Dit kan allemaal. En beslist veel eenvoudiger dan jij denkt. Hoe? Ik leg het je graag uit.

Open voor verandering

Jij wilt dus interne processen verbeteren? Heel goed, want je neemt overduidelijk geen genoegen met onnodige kosten, verspillingen en ongemakken. Je staat open voor verandering en bent bereid om de energie te leveren voor optimalisatie. Een meer dan prima begin. Maar welke stappen heb je nu vooral te zetten? Graag introduceer ik QRM bij jou.

Van bestellen tot afleveren

Quick Response Manufacturing (QRM) is een logistieke (proces)verbetermethode. Het betreft een aangepaste vorm van Lean, voor situaties met veel verschillende producten of een sterk fluctuerende vraag. QRM omhelst een set van bewezen principes, methodes en tools om onder andere de doorlooptijd binnen de gehele organisatie in te korten. Bij Quick Response Manufacturing staat het boeken van tijdwinst centraal, in het gehele traject van bestellen tot afleveren. Vanzelfsprekend levert dit de genoemde korte levertijden op. Tegelijkertijd dalen de productiekosten. Dit komt voort uit het gegeven dat er ineens beduidend minder verborgen kosten aan de orde zijn. En hoe pak je dit dan aan?

Vier pijlers QRM

Bij QRM zijn er vier pijlers aan de orde die aandacht verdienen. Om te beginnen gaat het om ‘denken in tijd’, oftewel: je ervan bewust worden dat lange doorlooptijden veel geld kosten. Ze vormen doorgaans de basis van veel spoedopdrachten (die de boel op z’n kop zetten), veel onderhandenwerk, uitzoekwerk rondom een order, enzovoorts. Extra transport, meer werkkapitaal, opslag en registratie van voorraden, overleg en planningswijzigingen zijn daarvan vaak de ongewenste uitkomsten.

Zelfsturende teams

Ook vormt de organisatiestructuur één van de pijlers. QRM werkt met cellen en zelfsturende teams. Deze teams bestaan weer uit multi-inzetbare medewerkers. Dit leidt tot een substantieel betere verdeling van het werk, minder wachtrijen en minder overhead. Een enorme besparing, dus. Een derde pijler wordt gevormd door het bedrijfsbreed acteren. Doorgaans hebben afdelingen hun eigen prioriteiten, en die zijn maar al te vaak tegenstrijdig. QRM werkt louter met de gemeenschappelijke prioriteit van het verkorten van de doorlooptijd. Eén doel, één missie. Een gemeenschappelijke prioriteit die leidt tot focus en een hogere efficiency.

Systeemdynamica

En dan is er tot slot nog de kennis van systeemdynamica. Quick Response Manufacturing baseert zich op de principes van systeemdynamica om de organisatie aan te sturen. Systeemdynamica betreft de gevormde samenhang waardoor bepaalde keuzes logisch lijken, maar het toch niet zijn. Het raakt onderwerpen als het aanhouden van reservecapaciteit, het vaker omstellen én de productie van kleinere series. Veelal zijn er betere keuzes te maken en die worden ook ontdekt tijdens de behandeling van de systeemdynamica.

Kortom; jouw doelen kunnen bereikt worden dankzij toepassing van QRM. Bij Updaters nemen we jouw organisatie vakkundig aan de hand en loodsen jullie geruisloos door de procesverbeteringen. Weten ‘hoe of wat’? Neem gauw contact op via info@updaters.nl.

Carlon Linders
procesverbeteraar

Delen: