Iedere dag goed beginnen in 2021? Zo doe je dat!

Iedere dag goed beginnen in 2021? Zo doe je dat!

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Eén van die kansen is om voortaan iedere werkdag succesvol te starten. Klinkt goed, toch?! En het kan ook echt. Hoe? Ik licht het graag toe.
Lean Management gaat over het voorkomen van verspillingen. Het gaat ook over klant- en medewerkerstevredenheid. Het kan allemaal samenkomen tijdens de ‘dagstart’. Een kort overleg van 5 á 10 minuten. Een overleg waarbij de teamleden de vorige dag met elkaar bespreken, evenals de aankomende dag. De teamleden nemen staande eventuele bottlenecks en mogelijke verbeteringen in hun dagelijkse werk door. Waarom dat nuttig is?

Gemeenschappelijk doel

De dagstart is een essentieel deel van het operationele management. Het geeft de teamleden inzicht in hun werk, het proces, de prestaties en het team. Daarnaast is een dagstart een goed middel om de teambuilding te bevorderen. Er wordt namelijk een gemeenschappelijk doel nagestreefd. Het team werkt in gezamenlijkheid aan het behalen van dit doel. Dat levert energie en werkplezier op. Ook verbetering?

Focus op verbeteringen

Doordat de teamleden hun successen en knelpunten kunnen delen, wordt hun dagelijks werk vergemakkelijkt. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, als een ander teamlid het al een dag eerder heeft ontdekt. Bovendien legt de dagstart de focus binnen het team op verbeteringen. Het team deelt namelijk waar het tegenaan loopt en hoe ze dat kan verbeteren. Maar hoe zorg je er überhaupt voor dat jouw team een dagstart doet?

Kwestie van doen

Belangrijk is dat de randvoorwaarden kloppen. Daarna is het een kwestie van doen. Zorg ervoor dat de dagstart altijd op dezelfde locatie plaatsvindt. Regel een whiteboard of digitaal scherm zodat de afspraken vastgelegd kunnen worden. Benoem ook een duidelijke leider, mogelijk een teamleider, die het voortouw neemt en de dagstart begeleidt. Probeer ook te rouleren met de leider. Daarmee voorkom je dat de samenkomst niet plaats kan vinden bij afwezigheid van de vaste leider.

Een succesvol 2021

Blijf het hoger liggend doel van de organisatie uitdragen, zodat de teamleden blijven doorzien dat de dagstart niet simpelweg een gezellig praatje betreft. Men heeft behoefte aan richting en uitdagingen, en daar is deze korte samenkomst zeer geschikt voor. Laat de dagstart altijd doorgaan. Prik een vast tijdstip en ga aan de slag. Vanaf nu kent iedere dag steevast een mooi begin. Een succesvol 2021 gewenst.

Meer weten over de dagstart? Neem contact op met Carlon Linders: 06 512 313 03 of mail naar info@updaters.nl.

Delen: